Ilyen volt a XVI. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivál

A város kulturális intézményei és számtalan szentendrei lokálpatrióta programgazda várta az elmúlt hétvégén a látogatókat a XVI. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztiválra. Közel 35 udvar nyitotta meg kapuját a Házak, udvarok, házigazdák programsorozatban. A város kulturális intézményei is rengeteg programmal készültek a háromnapos rendezvényre.

A Szentendrei Kulturális Központ nagykoncertekkel, zenés közösségi festéssel, Kultszerenádokkal, gyerekprogramokkal, fényfestéssel stand up comedy előadással, WAMP design kiállítással készült a hétvégére. A Városház udvara adott helyet ebben az évben is a belépőjegyes koncerteknek péntek este Barabás Lőrinc lépett fel, vendéggel, szombaton az LGT Emlékzenekar Karácsony Jánossal adott fergeteges koncertet, vasárnap pedig az Apáról fiúra hármas koncerttel (Vujicsics, Söndörgő és ViGaD zenekar) záródott a XVI. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivál.

A Kulturális Központ tagintézményei közül a Szentendrei Teátrum táncszínházzal, a P’Art Mozi filmvetítésekkel, névadó ünnepséggel és plakát árveréssel, a Szentendre és Vidéke grafikai kiállítással várta az érdeklődőket. A Barlang-udvarban idén összművészeti programkínálat volt: pénteken a Be Massive Horizon Daytime Party, szombaton a BrassBeat, vasárnap pedig a kortárs táncelőadás kedvelői jöttek.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár gyerekprogramokat, Ferenczy Múzeumi Centrum művészeti sétát, tárlatvezetéseket, koncerteket, performanszokat szervezett. A MANK egy fesztivál a fesztiválban, az ArtKert program-sorozatával hívta a látogatókat.

A Házak, udvarok, házigazdák programsorozatban üzlettulajdonosok, művészek, civil szervezetek, lokálpatrióták szerveztek programot, közel harmincöt helyszínen. Repertoárukban szerepelt a jazzkoncertektől kezdve a gasztronómiai bemutatókon, workshopokon, beszélgetéseken, előadásokon át a műhelymunkáig rengeteg program.

Az ikonikus szentendrei Fő tér napközben a gyerekeket szolgálta ki programokkal: kézműves foglalkozások, „újrahasznosított játszótér”, bábelőadás, macskakőfestés. Mindhárom napon este több órán át díszítette fényfestés a házak homlokzatát.

A város történetét és őrzött titkait a Tourinform Iroda naponta városismereti sétákkal mutatta be az érdeklődőknek. Udvarában pedig táncos és gasztroprogramokkal találkozhattak az érdeklődők. A Dumtsa Jenő utcában a szentendrei iparművészek, azaz a SZÍV portékái t árulták.

A tavaly elmaradt, közkedvelt gumikacsa versenyt idén végre megtartották, a Szentendrei Rotary Club szervezésében.

A több mint másfél éve tartó járványhelyzet okozta nehézségek és az augusztus végi szeszélyes időjárás ellenére Szentendre ismét megmutathatta igazi arcát, és olyan élményekkel búcsúztatta a nyarat, melyek sokáig megmaradnak.