Események betöltése

ArtKert összművészeti fesztivál

időpont:

08. 27.

- 08. 29.

helyszín:

MANK

szervező:

MANK

jegyár:

Ingyenes

program-típus / műfaj:

beszélgetés

életmód

előadás

film

gyerek

ingyenes

iparművészet

képzőművészet

kézműves

kiállítás

látvány

műhelybemutató

séta

színház

tánc

workshop

zene

Kortárs művészeti élményre hív a szentendrei ArtKert összművészeti fesztivál, ahol immár negyedik alkalommal képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, zenés tárlatvezetés, filmklub, és sok-sok zene várja a kicsiket és nagyokat egyaránt 2021. augusztus 27. és 29. között.
A háromnapos programon fellép a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében a Balkán Fanatik és a Kollár Klemencz Kamarazenekar is, utóbbiak ráadásul Lackfi Jánost is vendégül látják. Miközben pedig a művésztelep műtermeibe is bepillantást nyerhetünk, és találkozhatunk a művészekkel, számtalan foglalkozás közül választhatnak azok a művészetek iránt érdeklődők, akik maguk is megtapasztalnák az alkotói világ csodáit: a festőműhelyen magunk is festőművészekké válhatunk, de lesz agyagozó workshop, tűzzománcozhatunk és ékszereket is készíthetünk a három helyszínen zajló program keretében. Vár mindenkit a Szentendrei Régi Művésztelep mellett a MANK két galériája: a MANK Galéria és az ÚjMűhely Galéria.
Állandó programok, egész napos aktivitások
  • Találkozó a Szentendrei Régi Művésztelep alkotóival
    Tekints be a Szentendrei Régi Művésztelepen alkotó művészek mindennapjaiba!
  • StreetArt – Itt jártam!
    Hagyj nyomot a MANK Galéria előtt elhelyezett hosszú táblán! Rajzolhatsz, írhatsz vagy festhetsz, és így egy rendhagyó műalkotás létrehozásában vehetsz részt.
  • Fedezd fel Szentendre kincseit! Műgyűjtés másként
    Családi kalandjáték Szentendrén.

 

Helyszín: MANK Galéria és Szentendrei Régi Művésztelep
(2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.)
A fesztiválhoz kapcsolódó kiállítások
Color vacui
Mátrai Erik helyspecifikus színreflextér installációja a MANK Galériában
Inktober című kiállítás és a tárlat finisszázsához kapcsolódó kísérőrendezvények a Szentendrei Régi Művésztelep Jeges Ernő Műtermében
Kiállító művészek: Biacsics „Renyagyár” Renáta, Herkli Mátyás Barnabás, Krizbai Gergely „krizbo”, Richolm Orsolya, Szárnyas Doboz, Székely Nadin „Nadoja”
Szabadtéri fotókiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen
Válogatás a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok munkáiból.
Szobrok a kertben
Szabadtéri szoborkiállítás a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében
KORTÁRS KÖZTÉR
Barangold be Szentendre utcáit kortárs installációk segítségével!
A MANK jóvoltából a kortárs vizuális művészetek fiatal generációjának legfrissebb munkái láthatók a város ikonikus helyein, terein. Keresd a különleges szobrokat, képzőművészeti alkotásokat, szelfizz velük, majd töltsd fel a fotót a Facebookra vagy az Instagramra a  #kortarskozter#szentendreejjelnappalnyitva#MANK és #kortarskozosseg hashtagek használatával!
A program helyszínei és az installációk megvalósítói: Czóbel park – Hőnigh Huba festő; Kacsakő Bisztró mellett – Azúr Kinga szobrászművész; Szentendrei Régi Művésztelep – Erős Apolka szobrászművész; Bizottság-liget – w. Horváth Tibor médiaművész; Fő tér, ÚjMűhely Galéria – Lengl Orsolya képzőművész
A program a Szentendrei Kulturális Központ közreműködésével valósul meg.
Augusztus 27., péntek
10:00 – 14:00 Alkossunk közösen!
A Szentendrei Régi Művésztelep művészének vezetésével bárki belekóstolhat a művészet alkotó világába, és megtanulhatja, hogyan kell az ecsettel bánni. A résztvevők az absztrakt képalkotás különböző technikáit próbálhatják ki. A foglalkozást Knyihár Amarilla, a Szentendrei Régi Művésztelep festőművésze vezeti.
14:00 – 18.00 Agyagozó workshop
Izgalmas játékkal várjuk a látogatókat, akik az agyagművészettel ismerkedhetnek meg. A workshop során marokedényeket készítünk, amelyeket a kert virágaival, apró kavicsokkal, gyönggyel, kagylókkal díszítünk. A foglalkozást Nagy Csilla keramikus, fazekasoktató vezeti.
14:00 – 18:00 Tűzzománckészítés
Szeretnéd megismerni az egyik zománcművészeti technikát és szívesen készítenéd el a saját egyedi tűzzománc ékszeredet? Akkor gyere, és tarts velünk! A foglalkozást Hegedüs Ágota tűzzománckészítő vezeti.
15:00 – 16.30 Banquet for Bees / Méhek
A Pro Progressione, a Secret Hotel és a Triage Live Art Collective interaktív előadása. Séta, tánc, bizalom, illatok, ízek, hangok – mesék, tudomány és természet találkozik ebben a különleges másfél órában, melynek vége egy meghitt lakoma, ahol a résztvevők megkóstolhatják e szorgos állatok áldásos munkájának gyümölcseit. Bon appétit!
18:30 – 20.00 Banquet for Bees / Méhek
A Pro Progressione, a Secret Hotel és a Triage Live Art Collective interaktív előadása. Séta, tánc, bizalom, illatok, ízek, hangok – mesék, tudomány és természet találkozik ebben a különleges másfél órában, melynek vége egy meghitt lakoma, ahol a résztvevők megkóstolhatják e szorgos állatok áldásos munkájának gyümölcseit. Bon appétit!
20:00 MANK Kertmozi: A nagy szépség
Rendezte: Paolo Sorrentino (olasz-francia játékfilm, 141 perc, 2013)
Jep Gambardella, író és újságíró a római társasági élet központi figurája. Annak ellenére, hogy tehetséges írónak tartják, mindössze egy könyvet írt, azt is 40 évvel ezelőtt. Jep az írás helyett legtöbb energiáját abba fekteti, hogy részt vegyen a felső tízezer társasági rendezvényein, a hajnalig tartó partikon és bulikban. Lényegében éjszaka él és nappal alig csinál valamit.
Jep 65. születésnapja után egyre inkább elgondolkodik élete haszontalanságán, olykor iróniával, olykor rezignáltan gondol önmagára és arra a társadalmi elitre, amelynek ő is részese. Továbbra is bulizik, de közben bejárja Rómát. Régi és új ismerősökkel találkozik leginkább azért, hogy megtalálja a fecsegés és a zaj mögött meghúzódó „nagy szépséget”.
Augusztus 28., szombat
10:00 – 13:00 Alkossunk közösen!
Szentendrei hagyományok nyomában, plein air festés olaj/vászon technikával. A Szentendrei Régi Művésztelep művészének vezetésével bárki belekóstolhat a művészet alkotó világába, és megtanulhatja, hogyan kell a vászonnal bánni. A foglalkozást Knyihár Amarilla, a Szentendrei Régi Művésztelep festőművésze vezeti.
10:00 – 13:00 Kalandozás Pemzlivel
A cserfes és kíváncsi Pemzli felfedező körútra hívja a gyerekeket, mely során megismerhetik Magyarország tájegységeit és élővilágát. Kifogyhatatlan szórakoztató feladataival pedig igazi művészeti élményben lehet részed! Ha nem félsz attól, hogy festékes lesz a kezed, akkor itt a helyed és tarts velünk! A foglalkozást Sipos Tünde művészettörténész vezeti.
13:00 – 16:00 A természet játékos geometriája
Megfigyelted már, hogy egy méhkaptár és egy geometrikus műalkotás milyen sok dologban hasonlít egymásra? Tarts velünk egy kreatív foglalkozásra, ahol együtt fedezzük fel a természet geometriai mintázatait! Segítségükkel olyan játékos eszközöket készítünk, melyek újrahasznosított anyagokból készülnek, felhívják a figyelmet a természetvédelemre, és még jól is néznek ki! Ebben a kalandban Horváth Lóczi Judit, a Szentendrei Régi Művésztelep képzőművésze lesz a segítségünkre, aki még egy fadeszkából is képes műtárgyat varázsolni.
15:00 Tárlatvezetés Mátrai Erik Color vacui című kiállításán
A tárlatvezetést Mátrai Erik képzőművész tartja.
15:00 Dívák a nyeregben
Zenés biciklitúra indul a Szentendrei Régi Művésztelepről Fischl Mónika, Balga Gabriella és Papadimitriu Athina vezetésével.
A Szentendrei Teátrum programja.
15:00 – 18:00 Fotóművészeti workshop
A workshop keretében a portréfotózás történetéről, technikájáról, egyedi megoldásairól tartunk előadást, miközben a résztvevőknek lehetőségük lesz a gyakorlatban is bekapcsolódni az alkotás folyamatába. A foglalkozást Eifert János fotóművész vezeti.
16:00 – 17:00 Willany Leó Improvizációs Táncszínház előadása
A Willany Leó Társulat táncos performansza a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében.
A 2019-ben Lábán Rudolf-különdíjban részesült Willany Leó tizennégy éve foglalkozik az improvizációval, az egyébként heti rendszerességű előadásokban különböző szakmai háttérből érkező táncművészek lépnek fel, tanulnak egymástól és erősítik a társulatot. A MANK meghívásának eleget téve az ArtKert Összművészeti Fesztiválon szereplünk performanszunkkal a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében.
A Willany Leó Improvizációs Táncszínház 2008-ban alakult Grecsó Zoltán koreográfus, táncpedagógus vezetésével. A kreatív közösségi alkotóműhelyben a tánc, a zene és az improvizáció eszköztárával dolgozzák fel az alkotókat érdeklő témákat. A társulat 2012 és 2014 között a Pro Progressione közreműködésével részt vett az Európai Unió Kultúra keretprogramja által támogatott – és a legjobb projekteknek járó „Success Story” minősítést is elnyert – Beyond Fronta: Bridging New Territories című nemzetközi táncművészeti projektben. A Willany Leó 2019 májusában Lábán Rudolf-különdíjban részesült. Heti rendszerességű improvizációs előadásaik a Trafó Kortárs Művészetek Háza Stúdiójában kerülnek megrendezésre.
Táncosok: Keresztes Patrik, Kiss Rebeka, Lukács Levente
Zenészek: tbs
Művészeti vezető: Grecsó Zoltán
A Willany Leó munkatársai: Kárpáti Lili Melánia, Lukács Levente, Partig-Kis Erika
Köszönjük támogatóinknak: EMMI, Műhely Alapítvány, NKA, Trafó Kortárs Művészetek Háza
16:00 – 19:00 Lampionkészítő workshop
Álmodd újra a sajt lampionodat, amit elhelyezhetsz egyéni műalkotásodként a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében, de akár haza is viheted magaddal. A foglalkozást Rajkó Krisztina designer vezeti.
16:00 – 17:00 Művészeti séta Szentendrén
A Szentendrei Régi Művésztelep alapítói, művészei által megfestett kultikus szentendrei tájakat, helyszíneket járjuk végig. Indulás Szentendre Fő teréről, majd a séta a Szentendrei Régi Művésztelepen ér véget. A művészeti sétát Sipos Tünde művészettörténész vezeti.
17:00 – 18:30 Nyitott műtermek
Kukkants be velünk a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe, és ismerkedj meg kötetlen beszélgetés keretében a művészekkel! A programot Sipos Tünde művészettörténész tartja.
20:00 – 22:00 Fényfestés
A MANK jellegzetességeit kiemelő, a látogatók és az érdeklődők figyelmét felhívó fényfestés az épület utcai frontjára.
Könnyűzenei koncertek:
17:30 – 18:30 Szabó Anna Rózsi
A Hangfoglaló Program induló zenekarának koncertje.
19:00 – 20:00 Gidnim’Rém
A Hangfoglaló Program induló zenekarának koncertje.
20:30 – 21:15 Balkán Fanatik
Augusztus 29., vasárnap
10:00 – 13:00 Alkossunk közösen!
A Szentendrei Régi Művésztelep művészének vezetésével bárki belekóstolhat a művészet alkotó világába, és megtanulhatja, hogyan kell a vászonnal bánni. A foglalkozást Knyihár Amarilla, a Szentendrei Régi Művésztelep festőművésze vezeti.
10:00 – 13:00 Készítsd el a saját tárcádat molinóból!
A workshopon saját tárcánkat készíthetjük el művészeti molinók felhasználásával. Vágj, varrj, és vidd magaddal a saját alkotásodat a legféltettebb kincseid őrzésére. A foglalkozást Rajkó Krisztina designer vezeti.
13:00 – 17.00 Szitanyomó workshop
A workshop során az érdeklődők játékos formában ismerkedhetnek meg a szitanyomás alapjaival. Művészeti előképzettség nem szükséges, csupán egy kis kreativitást kell magunkkal hozni. Meg persze egy pólót, vagy egy vászontáskát, amire kedvenc mintánk felkerülhet. A foglalkozást Pintér Pálma, a Verkstaden alapítója vezeti.
13:00 – 17:00 Nyomj egy műtárgyat! grafikai workshop
Úgy gondolod, belőled is lehetne kortárs grafikus? Valóban bárki képes kortárs alkotásokat létrehozni? Próbáld ki magad a MANK workshopján, ahol Krizbai Gergely „krizbo” grafikusművész segít eltanulni a grafika, a nyomatkészítés, illetve a motázsszerű képalkotás fortélyait, végeredményként pedig egyedi grafikák készülnek!
15:00 – 16:00 Művészeti séta Szentendrén
A Szentendrei Régi Művésztelep alapítói, művészei által megfestett kultikus szentendrei tájakat, helyszíneket járjuk végig. Indulás a Szentendrei Fő térről, majd a séta a Szentendrei Régi Művésztelepen ér véget. A művészeti sétát Krizbai Éva múzeumpedagógus vezeti.
16:00 – 17:30 Nyitott műtermek
Kukkants be velünk a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe, és ismerkedj meg kötetlen beszélgetés keretében a művészekkel! A programot Krizbai Éva múzeumpedagógus tartja.
15:00 Zenés túra apával
Akik a túrát vezetik: Feke Pál, Serbán Attila, György Rózsa Sándor és kislányaik.
A Szentendrei Teátrum programja.
18:00 – 18:30 Tátikák
A Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében
Az emberek, akár a növények, kinyílnak majd becsukódnak, időnként lelassulnak, lekókadnak, de tündökölnek is. Az előadás öt fiatal virág játéka, záródnak és megnyílnak, egymásra figyelnek, beszélgetnek – ez a „kánontánc”, amelynek minimalizmusa jellemzi a koreográfiát.
Táncművészek: Frank Rebeka Anna, Jambrovics Viktória, Sinthavong Zsófia, Szeles Ildikó, Góbi Rita
Zene: Szegő Dávid
Koreográfia: Góbi Rita
Jelmez: Marie Gourdain (FR)
Koreográfus asszisztens: Sinthavong Zsófia
Az előadás támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, MOHA – Orkesztika Alapítvány, gaborgobi.com
Könnyűzenei koncertek:
17:00 – 18:00 Rafael Márió Trio
A Hangfoglaló Program induló zenekarának koncertje
18:30 – 19:30 Mayer Fanni
A Hangfoglaló Program induló zenekarának koncertje
20:00 – 21:30 Kollár Klemencz Kamarazenekar; vendég: Lackfi János költő
Helyszín: ÚjMűhely Galéria
(2000 Szentendre, Fő tér 20.)
A fesztiválhoz kapcsolódó kiállítások
CELLUX – Problem solved
Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás az ÚjMűhely Galériában
Augusztus 27., péntek
18:00 – 19:00 Zárás után nyitunk
Interaktív, helyzetspecifikus közösségi performatív videósorozat készítése w. Horváth Tibor performanszművésszel. A workshopra jelentkezők, a megadott téma mentén, közös performatív etűdök létrehozásán dolgoznak, majd az etűdöket videó rögzítésre komponálva mutatjuk be, és rögzítjük.
19:00 Képmás-est: Művésztelepek régen és ma
Át kell-e értelmeznünk a régi művésztelepeket a mai korhoz igazítva? Képzőművészekkel beszélgetünk arról, mi mindent zár ki és mi mindennek ad és adott otthont egy művésztelep régen és ma?
Horváth Lóczi Judit és Baksai József képzőművészek
Augusztus 28., szombat
14:00 – 18:00 Könyvkötészeti workshop
A foglalkozást Rajkó Krisztina designer vezeti.
15:00 – 19:00 Kerámiaworkshop
A workshop keretein belül kerámia alapú ékszerek és annak a tárolására szolgáló marokedények készítésére lesz lehetőség. Hozz létre saját gyöngyöket, medált, kiegészítőket. A foglalkozást Kovács Máté keramikus vezeti. Az elkészült munkák átvételére szeptember 4-5-én a művész Blaha Lujza téri műhelyében lesz lehetőség.
20:00 Fehér Elemér koncertje
A Szentendrei Teátrum programja.
Augusztus 29., vasárnap
11:00 Zenés tárlatvezetés Csorba Lóránttal, a Lóci játszik zenekar frontemberével a CELLUX – Problem solved című kortársékszer- és képzőművészeti kiállításon
14:00 – 18:00 Könyvkötészeti workshop
A foglalkozást Rajkó Krisztina designer vezeti.
15:00 – 19:00 Ékszerkészítő workshop
A foglalkozást Cser Boglárka Johanna ékszertervező vezeti.
19:00 Gergye Krisztián performansza
A Szentendrei Teátrum programja.