Események betöltése

Balogh Patrik: PORTRÉK - Karikatúra kiállítás

időpont:

08. 28. 16:00

helyszín:

Fő tér

szervező:

Szentendrei Kulturális Központ

jegyár:

Ingyenes

program-típus / műfaj:

ingyenes

kiállítás

A Magyar Karikatúra Szövetség valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Karikatúra és Művészeti Szakosztálya régóta már ifjabb tehetségeket kutat. A tehetésgkutatásban élen jár a szakosztály elnöke Dluhopolszky László grafikusművész, karikaturista, aki Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült augusztus 20-án.

Ezúttal a soproni születésű (1978) Balogh Patrikot szeretnénk a nagyközönség számára is ismertté tenni munkálja révén, aki középiskolásként kezdett a szatirikus grafikák elkészítését, és azóta a digitális technikát állította a vizuális görbe tükreinek szolgálatába. A szabadtéri kiállításon  Patrik a magyar irodalom jeleseiről, valamint a kortárs magyar művészek szeretetteli karcos rajzait láthatja a szélesebb közönség.

Kiállítás megnyitó
A karikatúra-kiállítás augusztus 28-án, pénteken 16:00-kor Szentendre Főterén, nyílik a Magyar karikatúra Szövetség, és a MÚOSZ Karikatúra és Művészeti Szakosztály szervezésében.
A kiállítást megnyitja Kövesdi Miklós Gábor író, humorista.
Közreműködnek a Tutta Forza Együttes fúvósai.
A kiállítás megtekinthető  augusztus 30.  16.00-ig.
Szeretettel várjuk a helyszínen a vizuális humor kedvelőit, vagy aki csak szeretne egy kicsit mosolyogni, jókedvűen sétálva Szentendre utcáin.
A helyszínen portré karikatúra rajzoltatásra van lehetőség.

Balogh Patrik a Karika-turista

Egy utazás a görbe tükrön innen,a varázs ceruzán túl. Művészek, zenészek, költők, színészek arcai egy kicsit másképp. Várlak szeretettel a világomban!

1978-ban Sopronban születtem. Két éves voltam, amikor Lövőre költöztünk. Nagyjából 10 éves lehettem, amikor először érdekelni kezdett a rajzolás. Olcsó képregényekből másoltam az embereket több-kevesebb sikerrel. Az emberábrázolás azóta is központi szerepet játszik a munkáimban. Szeretem a személyiségüket megragadni és ötvözni az én gondolati világommal, hol komolyabb, hol viccesebb formában.

Egy sikertelen felvételi vizsga a szombathelyi kisképzőbe segített hozzá ahhoz, hogy megismerjem Vörös Ferenc rajztanár urat, akitől rengeteget tanultam. A rajz alapjait ő ismertette meg velem. Karikatúrákat rajzolni is abban az időben kezdtem el, egy középiskolásoknak kiírt pályázatra, melynek Diákfirka volt a neve. A görbe tükröt azóta is mindig magamnál hordom, hisz egy olyan világban élünk, ahol elengedhetetlen a kellő humorérzék.

A szombathelyi főiskola hozzásegített ahhoz, hogy elkezdjem színesben látni a világot, hisz addig szinte kivétel nélkül grafitrajzokat rajzoltam. De látva a többiek munkáit én is felbátorodtam. Bár azóta is túlnyomó részt fekete-fehér képeket készítek, azért a színes sem okoz akkora fejtörést, mint korábban. Több művész is hatással volt rám, gyerekkoromban a nagy magyar művészek (Munkácsy, Benczúr, Székely), később Salvador Dalí munkássága tetszett meg. A rajzolás és a festés eddig is végigkísérte az életemet, ezután is része marad.