KÉPES ÖSSZEFOGLALÓ

A város kulturális intézményei és számtalan szentendrei lokálpatrióta programgazda várta az elmúlt hétvégén a látogatókat a XV. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva rendezvényre. Közel 40 udvar nyitotta meg kapuját a Házak, udvarok, házigazdák programsorozatban. A Szentendrei Kulturális Központon és tagintézményein (Szentendrei Teátrum, P’Art Mozi, Szentendre és Vidéke) kívül a Ferenczy Múzeumi Centrum, a MANK, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár is rengeteg programmal várta az érdeklődőket.

A Szentendrei Kulturális Központ volt a házigazdája a Népzenei udvar programjainak. Pénteken Dömény Krisztián és barátai zenéltek, főként citerás formációkban. Szombaton az Opanke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület tartott gyerekeknek, felnőtteknek táncházat az egész nap folyamán.Vasárnap Tímár Sára és zenekara adott programot: táncház reggeltől estig, és egy dupla-lemezbemutató volt műsoron.

A népzene mellett az underground kedvelői a Barlang-udvarban vehettek részt olyan koncerteken, mint például a Tudósok vagy a Korai Trancemission.

A Városi Vendégházban mind a három napon meg lehetett tekinteni a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva rendezvény 15 éves múltját bemutató kiállítást. Péntek este Németh Juci és G.Szabó Hunor duo koncertje nyitotta a helyszínt. Szombaton Benkovits György volt a házigazdája a Görög, Bolgár, Horváth Nemzetiségi Önkormányzatok közös programjának. Vasárnap a gasztronómiáé volt a főszerep a Vendégházban: Kovács Kriszta, a szentendrei Ínyencház Főzőiskola tulajdonosa gasztro workshopokat tartott gyerekeknek és felnőtteknek, majd egy beszélgetést is vezetett Vomberg Frigyes séffel és Kecze Zoltán borásszal. A gasztro-csevej borkóstolóval egészült ki.

A Városház udvara belépőjegyes koncerteknek adott színteret. Korlátozott számú hallgatóság előtt pénteken a Söndörgő, szombaton a MÖRK és vasárnap a Pál Utcai Fiúk zenekar szórakoztatta a közönséget.

A Házak, udvarok, házigazdák programsorozatban üzlettulajdonosok, művészek, civil szervezetek, lokálpatrióták szerveztek programot, közel negyven helyszínen. Repertoárukban szerepelt a jazzkoncertektől kezdve a gasztronómiai bemutatókon, workshopokon, beszélgetéseken, előadásokon át a műhelymunkáig rengeteg program.

Az ikonikus szentendrei Fő tér napközben a gyerekeket szolgálta ki programokkal. Pénteken Kyru segítségével festetették meg a gyerekek Szentendrét éjjel és nappal, szombaton a Szeleburdi Meseszínház mesejátéka után a KisMesterek tartottak kézműves foglalkozásokat. Vasárnap pedig RePlacc újrahasznosított játszótérré alakították a főteret. Mindhárom napon este több órán át díszítette fényfestés a házak homlokzatát.

A város történetét és őrzött titkait a Tourinform Iroda naponta két-két városismereti sétával mutatta be az érdeklődőknek. A kínálatban volt hajós városnézés, Városház-felfedezés pincétől a padlásig, szentendrei vendéglátók és képzőművészek összefogásából készült gasztrocsodák megismerése, a gyerekek pedig a szentendrei cicák, Fahéj és Marcipán nyomába eredhettek.

A Dumtsa Jenő utcában a szentendrei iparművészek, azaz a SZÍV portékái, a Dunakorzón a  Dunakanyar Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet Szentendre helyi termékei is teret kaptak.

A programkínálatot a város kulturális intézményei tovább színesítették: így a Szentendrei Teátrum vasárnap délelőtt a Kutyácska bábelőadással, este pedig a Garázsbanda című koncertszínházzal lepte meg a közönséget. A Ferenczy Múzeumi Centrum és a MANK képzőművészeti workshopokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel és beszélgetésekkel adott rengeteg programot a hétvége folyamán.

A hagyományos programelemek mellett újdonságként, de hagyományteremtő szándékkal debütált néhány esemény:
Így, a Szentendrei Kulturális Központ és Erdész László kurátor együttműködésében jött létre az Art Dunakorzó 2020 szabadtéri tárlat, mely a mobilgát tartóoszlopait szentendrei képzőművészek alkotásaival díszítette fel. A kiállítás egészen késő őszig látható a Dunakorzón.

A Templomdombon Zarubay Bence képzőművész fogadta a közösségi festés érdeklődőit. Segítségével két napon keresztül festhették meg Szentendrét két hatalmas festővászonra az alkotni vágyó látogatók. A festéshez a Petrovity Sándor vezette Night & Day Trió élőzenei koncertje adott kellemes háttérmuzsikát.

Idén eljutott Szentendrére is, a MűvészetMalom udvarára a WAMP design vásár. Szintén a Múzeum udvara adott helyett a pódiumszínpadnak, ahol a kijárási korlátozás hónapjai alatt nagy sikerrel megvalósított Kultszerenád minikoncert-sorozat szentendrei fellépői adtak műsort vasárnap.

Szintén unikumként jelent meg a Fő téren a Magyar Karikatúra Szövetség valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetség Karikatúra és Művészeti Szakosztálya együttműködésével egy karikatúrakiállítás.

A Szentendrei Kulturális Központ és a P’Art Mozi szabadtéri mozit is szervezett a Czóbel parkban, ahol a nézők olyan filmklasszikusak láthattak, mint a Coctail, a Tolvajtempó, illetve a Grease.

ÖSSZES FOTÓ


 

Örülünk, hogy ennyien eljöttek a rendezvényre! Kíváncsiak vagyunk, hogyan érezték magukat a látogatók a három napos programsorozaton? Ha ön is nálunk járt, és megosztaná velünk az élményeit, töltse ki a mindössze egy-két percet igénybe vevő, rövid kérdőívünket! Köszönjük, hogy segíti munkánkat!