Rólunk 2019

A „LEGSZENTENDREIBB” FESZTIVÁL ÉJJEL ÉS NAPPAL!

Csupa fény és szín, mosoly, élmény és hangulat! Csodás mediterrán nyárzáró több mint 250, elképesztően kreatív és egyedi programmal az idei Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztiválon! Találkozások, beszélgetések, tánc, alkotás, együtténeklés. A csöndes elvonulást, alkotást keresők ugyanúgy jól érezték magukat, mint a koncerteken önfeledten táncolók.

A forró nyárvégén voltak különösebb úti cél nélkül bolyongók, akik belefutva egy jó programba, ott ragadtak. Voltak előre gondolkodó fáradhatatlanok, akik már hetekkel korábban akkurátusan táblázatba rendezték, mikor, melyik helyszínre mennek. Voltak helyszínhez ragaszkodók, akik kedvenc padjukra telepedve örömmel fogadtak mindent, amit a hely kínált. Voltak távolról szemlélődők, aki tekintetüket a hömpölygő emberfolyón pihentették. Voltak hangosan és jókedvűen bulizók. Voltak ínyencek, akik a kulináris örömöket keresték. Voltak szintén ínyencek, akik a lélek zenei, irodalmi táplálékát keresték – és megtalálták. És jöttek fanyalgók, akik megfeledkezve magukról, felszabadultan nevettek.

Egész hétvégén nyitva álltak az óvárosi udvarok, kertek, galériák, múzeumok, kávézók, üzletek. Az utcák, terek élettel, zenével, tánccal, vidám forgataggal teltek meg. Még a kérészek is e három napra időzítették röpke táncukat a meleg fénnyel hívogató lámpák fényében.

A műfajában, tematikájában sokszínű programsorozatban a három nap alatt több mint 250 program várta a látogatókat augusztus 30–szeptember 1. között. Az ArtUdvarok programsorozatban 44 házigazda nyitotta meg óvárosi udvarát, és kínált különleges programokat. A tematikus városi séták mellett jótékonysági gumikacsa-verseny, minden este fényfestés, két színpadon számtalan koncert, performanszok, kiállítások, szitanyomó, kendőfestő, ékszerkészítő workshopok, gyerekprogramok zajlottak.

Felvillan sok emlékezetes pillanat a programáradatból. Ilyen volt péntek este a Bagossy Brothers Company fantasztikus koncertje, ahol rengeteg fiatal arcot lehetett látni – ennyien még soha nem voltak a fesztiválon! A Söndörgő udvar magával ragadó, délszláv zenei koncertjei a ViGaD, a Söndörgő, a Babra együttessel, vagy a Polygon trió jazzkoncertje az Eredics-család régi házának varázslatos kertjében, ahonnan a közönség nem akarta hazaengedni a zenészeket… A szentendrei lokálpatrióták kertjei is feltárultak, helyet adva bensőséges, elragadó koncerteknek a Pap-udvarban, a Zweiber-udvarban, a Frangipani Stúdió kertjében, a Daru piacon… De hibátlan volt a hangulat a MANK gyönyörű ArtKertjében napközben, a festőállványokkal, az elmélyülten festegetőkkel és az esti koncerteken. A szombati Blahaluisiana és a vasárnapot záró Cseh Tamás-est Bereményi Gézával és Másik Jánossal fantasztikus emlék marad.

No és a tánc! A Mondvacsinált utca afro-partyja még izzóbbá tette az amúgy is hihetetlen forró estét, volt táncos tárlatvezetés a Barcsay Múzeumban és törzsi örömtánc a Virágok és Kívánságok terén. És nemcsak a koncerteken lehetett táncolni, mert a Fő téri silent disco annyira népszerű volt, hogy a szervezők ígérik, a következő fesztiválokon is lesz még!

Jövőre veletek ugyanitt, Szentendrén!

Sz.N.Hagyományosan augusztus utolsó hétvégéjén rendezzük meg -idén immár 14-szer- az év „legszentendreibb” eseményét, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált. A mind műfajilag, mind tematikailag sokszínű programsorozatban több, mint 250 program várja a látogatókat a három nap alatt: többek között a ArtUdvarok programsorozat, tematikus városi séták, gumikacsa-verseny, fényfestés, számtalan koncert, performanszok, kiállítások, gyerekprogramok.

Az elmúlt években Házak, Udvarok, Házigazdák néven ismert és kedvelt, új nevén ArtUdvarok programsorozaton belül szentendrei házigazdák, 44 óvárosi udvarban tárják szélesre kapuikat és várják a látogatókat vendégségbe, a maguk által szervezett progra­mokra. A látogatók betekintést nyernek a szentendrei udvarokba, találkozhatnak az ott lakókkal, megismerhetik munkájukat, életüket. Van közöttük festőművész, kőfaragó, közgazdász, nyelvtanár, művészeti író, restaurátor, galériás. „Egy közös van bennük: ők mind szentendrei arcok, olyanok, akiket jól ismernek az itt élők, olyanok, akik mindig készek önzetlenül tenni a városukért.“
(Egyes programok belépődíjasok. Ezekre jegyek már elővételben is válthatók. szentendre.jegy.hu)

Az idén először nem csupán rekordmennyiségű kávézó, galéria, étterem, múzeum, valamint helyi lakosok udvarai nyílnak meg a fesztiválon a látogatók számára, hanem Szentendre szakrális terei is. A SacraArt keretein belül a város felekezetei különleges, az év többi részén nem látható és hallható zenei és interaktív programokkal várják – nemcsak az adott gyülekezethez, közösséghez tartozó- érdeklődőket.

A kulináris élvezetek kedvelői a GastroArtban kilenc étteremben és cukrászdában kóstolhatják végig a vendéglátósok és a szentendrei képzőművészek együttműködésével, kizárólag erre a hétvégére elkészített ételkreációkat. A GastroArt-hoz egy városi séta is kapcsolódik, mely a belső kulisszatitkokra derít fényt.

Szentendre ikonikus központi helye, a Fő tér napközben a gyermekeké: bábszínház, játszótér kézműveskedés,  ügyességi és megannyi gyerekprogram. Este pedig a felnőttek szórakozási lehetőségét biztosítja a Silent Disco, azaz a több csatornás vezeték­nélküli fejhallgatós „csöndes” zenei party.

Esténként fényfestés borítja be a Fő tér, a Bogdányi utca, a Péter-Pál utca és a Vujicsics tér homlokzatait.

A Dunakorzó belvárosi szakaszán elterülő Gasztro Utca a kikapcsolódás, a feltöltődés, a pihenés helyszíne. Aki a fesztivál ideje alatt ellátogat ide, délutántól késő estig koncerteket hallhat, szépülhet a DM Szépségkamionjában, pihenhet a Telekom Epic Drama Chill Zone-jában, illetve gasztronómiai különlegességeket kóstolhat.

Szinte mindannyiunkban megvan az új, ismeretlen dolgok felfedezése iránti vágy. Ezért is hozta létre városunk Tourinform Irodája a szentendrei Városismereti sétákat, amelyek során mindenki – a saját érdeklődési körének megfelelően – megismerheti Szentendre rejtett kincseit.

Erre a hétvégére a város többi kulturális intézményei, helyszínei is számtalan programot biztosítanak: a Kísérőprogramokban megtalálható például a Szeretem Szentendrét fotózási lehetőség, a Ferenczy Múzeumi Centrum ArtCapital Finisszázs fesztiválja, a Magyar-Japán Baráti Társaság a japán kultúrát bemutató programjai a Japán Kert-ben , a Művész Teraszkoncertek, a Mondvacsinált utcafesztivál. A Rotary Klub Szentendre szervezésében pedig minden évben 1000 játék gumikacsa jótékonysági versenyét izgulhatjuk végig a Bükkös patak partján.

A fesztivál ingyenes!
(Az ArtUdvarok egyes eseményei belépőjegyesek.)

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!